Geen verzendkosten, gratis thuis bezorgd. WhatsApp 06-82420335
Terug naar overzicht Ontdek de schitterende eigenschappen van diamant.
Blog / 09 Mar 2023

Ontdek de schitterende eigenschappen van diamant.


In onze vorige blog vertelden wij al meer over onze prachtige wondertjes uit de natuur. Schitterende edelstenen in verschillende vormen, kleuren en groottes. In deze wereld van edelstenen spreken wij over de big five, de vijf bekendste edelstenen. Diamant staat in deze lijst bovenaan.

 

BIG FIVE | Diamant | Robijn | Saffier | Smaragd | Jade

 

Diamant is een schitterende edelsteen, een uniek wonder uit de natuur. Het bestaat uit zuivere koolstof en wordt diep in de aarde door enorme hitte en druk gekristalliseerd. Nadat het koolstof in een diamant is veranderd, blijft de edelsteen vaak verborgen in het gesteente totdat vulkanische activiteit deze dichter naar de aardkorst duwt.

Diamant is het hardste mineraal op de schaal van Mohs, met hardheid 10 is hij het hardste van alle bekende stoffen en enkel te bekrassen met diamant. Door zijn hardheid heeft hij ook zijn naam te danken, het Oudgriekse benaming Adamas betekend namelijk onverslaanbaar.

 

 

 

 

Op het noordelijk halfrond zijn Rusland en Canada de twee belangrijkste diamant producerende landen. Op het zuidelijk halfrond zijn dit Botswana, Zuid-Afrika, Namibië en Australië.

Op basis van volume is Rusland 's werelds grootste producent en exporteur van ruwe diamant. Op basis van diamantwaarde is Botswana wereldleider. Australië is wereldleider op het vlak van gekleurde diamanten. Het land is beroemd om zijn gele, roze, rode en paarse diamanten.

Maar welke eigenschappen zijn belangrijk voor een diamant? Wat zorgt ervoor dat de één waardevoller is dan de ander? De waarde van een diamant wordt bepaald door een combinatie van 4 verschillende kwaliteitsnormen. Deze worden de 4 C’s genoemd.

 


Carat | Clarity | Colour | Cut

 


Carat

Clarity

Colour

Cut

 

Het slijpen van de punt onderaan de steen was lange tijd niet mogelijk bij kleine stenen, daarom werd het roos slijpsel eerst veel gebruikt. Deze diamanten werden aan één zijde voorzien van facetten en aan de andere zijde was hij plat. Om deze diamanten optimaal te laten schitteren werden deze op zilveren folies gezet. Het merk Roos1835 verwerkt nog steeds deze diamanten op een moderne manier zonder zilverfolie.

 

Conflictdiamanten | Bloeddiamanten

Een diamant die afkomstig is uit een conflict gebied in Afrika. De opbrengst van de diamantenverkoop wordt gebruikt om rebellengroeperingen te financieren.

Kimberly Proces
Een internationale samenwerking tussen landen, NGO´s en de diamantindustrie om conflictdiamanten uit de diamantenhandel te weren.

 

Bent u op zoek naar een prachtig sieraad met diamant? Wij helpen u graag bij het uitzoeken van de juiste persoonlijke perfectie! Onze schitterende collectie biedt veel mogelijkheden in karaten, kleuren en slijpsels maar laat u zich vooral verrassen in al het moois dat diamant u te bieden heeft.

 



 

Slotlaan 254-256 | 3701 GV Zeist
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »