Geen verzendkosten, gratis thuis bezorgd. WhatsApp 06-82420335
Terug naar overzicht Edelstenen, de wondertjes van onze natuur
Blog / 09 Feb 2023

Edelstenen, de wondertjes van onze natuur


Wondertjes van de natuur, zo noemen wij onze prachtige edelstenen want het zijn ook echt geweldige cadeautjes die uit de natuur komen. Edelstenen, ze zijn er in verschillende kleuren, grootte en vormen, hierdoor zijn ze stuk voor stuk bijzonder en vooral uniek, maar waar komen edelstenen vandaan? Welke factoren zijn belangrijk als het om edelstenen gaat? Wij vertellen het u graag!

 

 

Edelstenen worden gevonden op en onder het aardoppervlak. Door verschillende natuurlijke invloeden zijn de stenen heel langzaam gegroeid in de aarde. Door het samenspel van verschillende krachten ontstaan kristallen, mineralen en edelstenen.

 

 

  

 

Iedere edelsteen heeft één of meerdere prachtige kleuren en patronen waardoor elke steen bijzonder is maar schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid zijn belangrijke factoren. We kennen bij de diamant de vier C´s maar ook bij edelstenen zijn deze factoren belangrijk.

 

Schoonheid | Dit kunnen wij verdelen in de factoren Color, Cut, Clarity, Carat, Country

 

Color - kleur, Een belangrijke en bepalende factor bij het beoordelen van edelstenen. Wist u dat het formaat, het slijpsel en de zuiverheid van een edelsteen invloed heeft op de kleur? De prachtige kleuren ontstaan door insluitsels of door de aanwezigheid van metalen. Elk metaal zorgt voor een bijpassende kleur.

 

 

 

 

Cut - Slijpsel, naast kleur is slijpsel één van de belangrijkste factoren maar waarom? Een slecht slijpsel kan een negatieve invloed hebben op de kleur terwijl een goed slijpsel de edelsteen met een gemiddelde kleur op de juiste manier kan accentueren. Ook kunnen insluitingen worden geplaatst op plekken waardoor ze niet gelijk zichtbaar zijn.

 

Clarity - Zuiverheid, De hoeveelheid van insluitingen bepalen de zuiverheid van een edelsteen. We kunnen ze hierdoor onder verdelen in verschillende categorieën:

schoon voor het oog | nauwelijks zichtbare insluitingen | zichtbare insluitingen | duidelijk zichtbare insluitingen | zeer duidelijk zichtbare insluitingen.

 

Carat – Karaatgewicht, Wanneer alle eigenschappen gelijk zijn, is de volgende regel van toepassing: hoe groter de edelsteen, hoe hoger de waarde. Het gewicht van edelstenen wordt weergegeven in karaten: 1 karaat = 0,20 gram/200 milligram. Bij edelstenen die minder dan 1 karaat wegen, wordt hun gewicht weergegeven in eenheden die 100 maal kleiner zijn, bekend als ‘punten’ Bijvoorbeeld: 50 punten = 0,5 karaat.

 

Country – Herkomst, edelstenen met een verleden en een bijzondere herkomst worden soms hoger gewaardeerd maar dat is echter niet altijd het geval.

 

 

Duurzaamheid |   dit kunnen wij onderverdelen in de volgende drie eigenschappen:

 

  1. Hardheid | In hoeverre is de oppervlakte van de edelsteen bestand tegen krassen.(hardheidsschaal van Mohs).

  2. Breekbaarheid | In hoeverre is de edelsteen bestand tegen het ontstaan van fracturen of klieven.

  3. Stabiliteit | In hoeverre is de edelsteen bestand tegen chemische schade.

 

De schaal werd in 1812 ontwikkeld door Friedrich Mohs. De hardheid valt te bepalen door te zien welke mineraal de andere een kras kan toebrengen. De hoogste waarde is 10, die wordt toegekend aan diamant. Met diamant kan iedere andere mineraal bekrast worden.

 

 

Zeldzaamheid | Edelstenen zijn allemaal zeldzaam, bijzonder en uniek, maar sommige zijn zeldzamer dan anderen.De markt, schoonheid en naamherkenning spelen hierbij een rol.

 

 

Geboortestenen

 

Ze zijn allemaal uniek en staan symbool voor een bepaalde maand in het jaar. Als we de geschriften mogen geloven zijn het de Joden die de geboortestenen als eerste benoemen. Zij waren ervan overtuigd dat er een sterke verbinding was tussen 12 edelstenen, 12 maanden van het jaar en de 12 sterrenbeelden.

 

 

 

 

 

 

 

Vindt u het leuk om meer te weten over edelstenen of bent u opzoek naar een schitterend sieraad met edelsteen die bij u past? Wij helpen u graag bij het uitzoeken van een perfecte match!

 

 

 

 

 

 

 

Slotlaan 254-256 | 3701 GV Zeist
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »